Profilbild
Sveriges ambassad i Paris

Hur man gör BÅDE praktik och utbytesstudier!

Eftersom jag fick en fråga från mitt förra inlägg om hur det är möjligt att ha både praktikplats och utbytesstudier via lunds universitet tänkte jag berätta lite om det. (Och nu utgår jag förstås från mina egna erfarenheter från pol kand.)

Vanligtvis är det termin 5 som är ens ”valbara termin” då får man fritt välja vilka 30 poäng man vill. Här brukar folk passa på att söka utbytesstudier, då man får tillgodoräkna sig poängen från utbytet i sin examen! Hur toppen som helst och ett jätteroligt sätt att få testa ett annat universitet. De som inte väljer att åka på utbyte läser antingen något annat vid Lunds universitet eller passar på att ta sin kandidatkurs direkt för att sedan göra praktik termin sex. Praktikplatsen räknas nämligen också som 30 högskolepoäng och du kan därför ta med den i din examen som din valbara termin.

Utbytesstudierna söker du terminen innan du vill åka eller året innan du vill åka, det är lite olika avtal beroende på vilket universitet du är intresserad av men också om du söker via statsvetenskapliga institutionen, nationalekonomiska institutionen, eller genom något annat avtal.  Det kan vara värt att ha lite koll på.
Om du blir antagen till ett utbyte och väljer att åka är du fortfarande registrerad som student vid Lunds Universitet och dina 30 högskolepoäng från utbytet kommer direkt till dina registrerade studier i Lund.

Men om du nu är intresserad av att göra BÅDE praktik och utbytesstudier är det enklast att läsa utbytesstudier termin fem, kandidatkurs termin sex och sen efter det söka en praktikplats.

Inom ett år från att du avslutat din kandidatuppsats kan du nämligen söka praktik via Lunds Universitet. De två kraven är att du 1. skall ha 90 avslutade poäng i ditt huvudämne, (inklusive godkänd kandidatuppsats) och  2. inte ha ”tagit ut din examen”. För även om du avslutar din kandidatkurs så får du ingen examen i handen utan den ansöker du om själv. Genom att INTE ansöka om examen direkt är du fortfarande inskriven på universitetet fastän du inte har några kurser kvar i ditt program, och kan på så sätt söka praktik till terminen efter din kandidatkurs, vilket då blir termin 7.

Praktikplatsen söker du genom att själv ansöka till de platser du är intresserad av. Om du blir erbjuden en praktikplats skapar du sedan ett avtal mellan dig, Lunds Universitet och din praktikplats. HÄR hittar du mer info om avtal och ansökningsprocessen för praktikplats. Praktikplatsen är i sig en kurs via universitetet så du får betyg (G eller U) och den motsvarar 30 hp. Du kan alltså ansöka om CSN medan du har en praktikplats.

För att ta ett exempel hur det här nu ser ut för mig, rent poängmässigt så har jag läst:

90 hp statsvetenskap.
30 hp nationalekonomi
30 hp företagsjuridik
30 hp utbytesstudier
30 hp praktikstudier

= 210 hp.

När jag sedan ansöker om min examen väljer jag 180 poäng av dessa som på så sätt ingår i min examen. Då väljer jag antingen praktikplatsen eller utbytesstudierna som får representera min valbara termin. Samtidigt har jag fortfarande intyg från praktikplatsen och mina utbytesstudier så det spelar inte superstor roll vilken av dem som jag slänger in i Examen utan jag kan självklart använda allt på mitt CV.

Hoppas det blev lite tydligare!!

/Hedda

757 tankar på “Hur man gör BÅDE praktik och utbytesstudier!”

Lämna en kommentar